De boerderij dateert uit 1920. Wij kochten de boerderij in 2000 met het oogmerk om deze in stijl te renoveren. Deze pagina verhaalt over de renovatie en het uiteindelijke resultaat

Verder gaat deze pagina in op de schuur, de landweg, de speeltuin, de dieren, de vlag en de groententuin.

Het advies- en ontwerpbureau
Wij hebben gezocht naar een lokaal goed ingevoerd adviesbureau dat voor ons niet alleen het bestek en de tekeningen kon verzorgen, maar ook de juiste connecties had om de noodzakelijke vergunningen te verkrijgen. Uiteindelijk viel onze keuze op Willem Hersevoort.

Samen met Willem hebben wij het ontwerp uitgewerkt. Het doel was om buitenshuis de boerderij vanuit historisch perspectief op top-kwaliteitsniveau te renoveren. Ons referentiekader bestond uit oude fotos en tekeningen uit het gemeente-archief.

Binnenshuis moest de boerderij warmte en gezelligheid uitstralen. Verder moest de boerderij alle gemak en comfort bieden. Alle primaire voorzieningen moesten gelijkvloers worden ingericht, omdat wij het aannemelijk achtten dat deze fantastische plek niet alleen het ouderlijk huis zou worden voor onze kinderen, maar ook de plek waar wij onze oude dag zouden gaan doorbrengen.

Verder moest de boerderij vooral veilig zijn en voorzien worden van een TBBS III inbraakmeldinstallatie, een brandmeldinstallatie en bliksemafleiding.

Willem Hersevoort maakte uiteindelijk een bijzonder ontwerp, waarbij de woonkamer tot aan de nok is opengewerkt en aan weerszijden een vide kent. Er werd een woonkeuken ingepland aan de achterkant van de boerderij. In het oude woongedeelte van de boerderij werd de ouderslaapkamer, de badkamer en het toilet geprojecteerd.

Boven de ouderslaapkamer bevinden zich achter de vide twee (kinder)slaapkamers. Boven de woonkeuken werd een werk-/studeerkamer ingetekend.

De aannemer
Wij hebben 3 offertes opgevraagd. Het grootste prijsverschil was 21% Uiteindelijk hebben wij gekozen voor Bouwbedrijf Donker, een klein aannemingsbedrijf met veel ervaring. De oude baas zelf trad op als projectleider. Van grote waarde bleek dat dit aannemingsbedrijf beschikte over een eigen moderne houtbewerkingsafdeling. Dit stelde het bedrijf in staat om letterlijk en figuurlijk maatwerk te leveren.

Het sloopwerk
De renovatie begon met het leeghalen en slopen van het volledige binnenwerk van de boerderij; woonkamer, badkamer, toiletten, keuken, tussenmuren, stalen verdiepingsvloeren, trappen, alles werd uitgebroken.

Daarna werd de oude betonnen vloer geheel verwijderd. Aan het eind van het sloopwerk stonden er alleen nog de buitenmuren met daarop een oude rieten kap.

Het opbouwen
Na het slopen van de betonnen vloer bleek dat de gebinten aan de onderkant tot op 10 cm waren doorgerot. Ter plekke hebben wij toen besloten alle gebinten te vervangen door nieuwe eiken gebinten.

Na het slopen van al het binnenwerk en de betonnen vloer werden de afvoerleidingen in het zand gegraven. De openingen waar de afvoer later op zou worden aangesloten bleken niet allemaal zorgvuldig te zijn afgesloten. Dit zou later nog een staartje krijgen.

Na het leggen van de leidingen werd de 1e isolatielaag van 15cm op de grond aangebracht. Een soort drukvast schuim. Hierop werd het ijzeren geraamte gevlochten, waarin later het beton zou worden gestort. Aan de binnenkant van de woning werden rondom een 15 tal gaten van 30 cm bij 30 cm 80 cm diep gegraven. De bedoeling was dat het beton hier tijdens het gieten in zou lopen, waardoor de nieuwe betonnen vloer muurvast in de grond verankerd zou zitten. In feite waren het heipaaltjes die ter plekke in één geheel met de vloer werden volgegoten met beton.

Het beton storten verliep goed. Wel kwam er een stuk vloeibaar beton ongezien in de onzorgvuldig afgesloten afvoerleiding terecht; waarover later meer.

Nadat de betonnen vloer was uitgehard werd het oude riet van het dak gehaald en werd het houten geraamte onder het riet nagelopen en waar nodig vernieuwd.
Toen het dak was afgehaald, werden tevens de nieuwe gebinten geplaatst.

Eén zijmuur bleek teveel uit het lood te staan. Deze werd opnieuw opgetrokken. Het vinden van de juiste bakstenen was nog een hele klus. Het origineel werd niet meer gemaakt. En bakstenen zonder voeg zien er in kleurstelling heel anders uit dan met voeg. De oplossing was uiteindelijk simpel. Vergelijk een oude steen zonder voeg, met de nieuwe steen. En vertrouw alleen op die kleurvergelijking.

Het binnencasco
Op de buitenmuren werd rondom aan de binnenkant een isolatielaag van 15 cm aangebracht. Daarna werd rondom een tweede muur tegen de isolatielaag aan gemetseld. Het gevolg is dat rondom de buitenmuren 35 cm tot 45 cm dik zijn geworden. Koud zullen wij het dus niet meer krijgen.

Daarna werd de nieuwe rieten kap gelegd. Prachtig om te zien; wat een vakmanschap.

De buitenmuren werden opnieuw gevoegd en de binnenmuren werden gemetseld. De tussenvloeren van de kinderslaapkamers en de werk-/studeerkamer werden daarna aangebracht.

De leidingen
Vervolgens werden alle leidingen in de muren gefreesd. Alle lichtpunten en alle melders van de inbraak-/brandmeldinstallatie waren exact berekend. Alle leidingen die daar naartoe lopen zijn diep ingefreesd.

Verder werden veel loze leidingen aangebracht onder de rietenkap om grote afstanden te overbruggen tussen bijvoorbeeld de keuken en de meterkast.

Na het aanbrengen van alle leidingen werd er aan de binnenkant van de rietenkap een dikke steenwollen isolatielaag aangebracht. Daaronder werd de kap aan de binnenkant dakpansgewijs afgetimmerd met grenen.

Vervolgens werden de kozijnen, ramen en deuren geplaatst.

De trap
Toen was het de beurt voor de trap. Wij hebben een halfronde trap die trede voor trede in een halfronde gemetselde kolom moest worden gebeiteld. Ook dat lukte wonderwel. Alle maten van de treden die vooraf waren gemaakt, bleken te kloppen.

Hierna werd de vloerverwarming aangelegd. Over de vloerverwarming werd opnieuw gewapend beton gestort. En in dat beton werd getrommeld marmer gelegd, volgens een oud-romeins patroon. Al met al is onze vloer dus 50 cm dik.

De stukadoors
Daarna kwamen de heren stukadoors. Wat een ellende. Alles is eindelijk netjes en dan verschijnen er opeens 5 kerels die - met een peuk in de mond - een enorme ravage aanrichten. Het stukadoorswerk was uiteindelijk prachtig, maar wij zijn dagen bezig geweest om de troep op te ruimen.

Daarna werd het elektra en het gas afgewerkt. Hierna was het tijd voor het plaatsen van de open haarden en het aanleggen van de rookafvoer.

De afbouwers
Tenslotte kwamen er twee fantastische vakmensen die alles hebben afgewerkt. Zeer precieze en nette werkers die zorgden voor alles wat met de afwerking te maken had. Aftimmeren, plinten, bijwerken, balustrades plaatsen etc..

De oplevering
De oplevering verliep probleemloos. En dat betekende dat het tijd werd voor de leveranciers van het sanitair, de tegels, de keuken, de tuin en de buitenterrassen.

De leverancier van het sanitair en de tegels ging failliet. Gelukkig weigeren wij altijd om dit soort bedrijven aan te betalen. Het leverde voor ons dus vooral ongemak op.

Verder verliep deze laatste fase vlekkeloos. En eind 2001 betrokken wij definitief onze boerderij.

In de winter kwamen de schilders voor binnenschilderwerk. In de lente van 2002 werd het buitenwerk in de klassieke kleuren gezet.

Het verborgen gebrek
Na één maand werkte de afvoer van het bad niet meer. Alles geprobeerd, niets hielp. Totdat wij er met een zoektocht in de leidingen met een minicamera achter kwamen dat er een stuk beton in de leiding zat. Het stuk beton zat in een bocht onder de grond, ver buiten ons het bereik. Wekenlang hebben wij verdund zoutzuur in deze leiding gegooid en op een goede dag brak het stuk beton in tweeën en verdween in het riool.

Eind goed, al goed
Nu bewonen wij de boerderij. Enerzijds kunnen wij ons niet voorstellen dat wij ooit weer zon omvangrijk renovatie-avontuur zullen aangaan. Anderzijds zouden wij het direct opnieuw doen, als wij nu weer voor de keuze van toen zouden staan.

Het leven op het platteland maakt het alleszins de moeite waard.

De boerderij

De schuur

De landweg

De speeltuin

De dieren

De vlag

De groententuin

Impression New Media Enkhuizen - concept - design - interactive